GENIETEN OF NIET?

Een zomerse gloed op de huid, de sproetjes worden donkerder en de haren lichten op. Een drankje op het terras, met de fiets naar het werk, buiten lopen met de hond, eigenlijk wordt alles leuker wanneer de zon schijnt en de temperatuur stijgt. Maar is het daadwerkelijk genieten of moeten we wat meer uitkijken? De vraag is, wat zijn de goede en wat zijn de schadelijke effecten van de zon op de huid?

sun

EMBRACE THE SUN

Gelukkig is de zon niet alleen onze vijand, want naast de schadelijke effecten, zijn er ook zeker positieve effecten. Ten eerste bestaat er niet voor niets een ‘winterdepressie’ en ontbreekt de term ‘zomerdepressie’. Door de hoeveelheid licht ervaren we een positiever, blijer en gelukkiger gevoel, denk maar aan het eerste zonder-jas-naar-buiten gevoel, heerlijk toch! Daarnaast draagt zonlicht bij aan de aanmaak van vitamine D, welke indirect je immuunsysteem versterkt. Denk hierbij aan het versterken van de botten en tanden, versterken van de weerstand en voor de optimale werking van de spieren. Wist je dat vitamine D wordt al aangemaakt als je 10 tot 15 minuten in de zon zit? Conclusie, ‘embrace the sun’, maar met mate en een goede factor natuurlijk!

HUIDTYPE

Iedere huid is anders, de een is lichter, de andere donker, met of zonder sproetjes. Om te bepalen welke huidtype je hebt wordt er gekeken naar de reactie van de huid op UV-stralen (ultraviolette straling). Naar mate van de verbranding en bruining wordt je onderverdeeld in een van de 6 categorieën. Ben je van nature lichter van huidskleur en haar, dan is de kans groter dat je sneller verbrand en minder bruin wordt dan wanneer je van nature getint bent met donker haar.

Hieronder een korte uitleg van de 6 huidtypes.

  1. Verbrandt altijd, wordt nooit bruin
  2. Verbrandt gemakkelijk, snel irritatie en gevoelig, wordt licht bruin/getint
  3. Verbrandt soms, lichte irritatie, gevoeligheid, wordt bruin
  4. Verbrandt zelden, minimale irritatie en gevoeligheid, wordt bruin tot donkerbruin
  5. Verbrandt nooit, soms irritatie en gevoeligheid, wordt donkerbruin
  6. Verbrandt nooit, geen irritatie etc., geen zichtbare verandering aan de huid.

ZONLICHT EN ZONSCHADE

Wake up call… 80% van de huidveroudering is te wijten aan blootstelling aan de zon bij onvoldoende bescherming! En wist je dat 1 op de 5 Nederlanders huidkanker heeft?

Altijd dat gezeur over smeren is dus zeker niet voor niets, een dagelijkse factor is dus echt een must. Maar hoe werkt zonlicht nou eigenlijk? Natuurlijk zonlicht bestaat uit 95% UVA-stralen en 5% UVB-stralen. Zonlicht is onder te verdelen in verschillende stralen, waaronder UVA en UVB.

UVA-stralen zijn lange en diep doordringende golven, welke tot in de dermis (huid) komen en de elastine vezels kunnen aantasten. Deze stralen breken de elastine in de huid af, des te meer afbraak van elastine, des te meer rimpelvorming. De A in UVA staat dan ook wel voor ‘Aging’.

UVB-stralen zijn krachtige, maar korte golven, waardoor deze minder diep in de huid dringen dan UVA-stralen. UVB-stralen hebben invloed op de buitenste huidlagen en veroorzaakt DNA-schade en zonverbranding. De B in UVB staat ook wel voor ‘Burning’.

ZONNEBRANDCRÈME MET SPF

Zowel zomers als winters is een dagelijkse SPF (sun protection factor) een must voor een optimaal langdurig gezonde huid. Het is belangrijk dat de creme een UVA en UVB filter bevat om de huid zowel tegen de ‘burning’ als de ‘aging’ te beschermen. De hoogte van de SPF is geheel huid- en zon-afhankelijk. Van factor 15 tot 50+, voor dagelijks, de wintersport of voor op het strand? Tussen de uitgebreide zonnelijn van Guinot, Team Dr. Joseph en Vitalis vinden we altijd een match. Wil jij ook zorgeloos genieten van de zon en weten welke bescherming voor jouw huid het beste is? Vraag je schoonheidsspecialiste naar de mogelijkheden.

Lees ook de blog voorbereiden tegen zonschade, voor meer tips voor de zomerzon. https://newlookwellness.nl/voorbereiden-tegen-zonschade/