Buiten is het sprookjesachtig wit, koud, maar met een helderblauwe lucht en een stralende zon… Althans zo zien we de winter in films, bij ons in Nederland is het wel koud, maar helaas vaak nat en grauw, met een zon welke achter de wolken probeert vandaan te komen. Maar welk effect heeft de winter op de huid? Alhoewel dit per persoon verschilt, zien we ook wel veel overeenkomsten. De huid droogt vaak uit en raakt uit balans. In deze blog lees je tips en uitleg om de winter goed door te komen.

WINTER WEER

Niet alleen de temperatuur daalt, de luchtvochtigheid ook. Er is een constante wisseling van warm naar koud en van binnen naar buiten, niet echt bevorderlijk. Door de kou werken je talgklieren trager, wat ervoor zorgt dat je natuurlijke lipiden laag (huidvet) minder goed is, je huid is hierdoor minder beschermd. De daling van de luchtvochtigheid zorgt er ook nog eens voor dat je huid sneller uitdroogt. Het gevolg? Een huid welke compleet uit balans raakt. Dus misschien herken je het wel, het droge, strakke gevoel, de huid gloeit of gebarsten lippen. De huid kan gaan schilferen, irriteren, rood worden, droogtelijntjes en zelfs puistjes krijgen. Je huid kan dus wel wat extra bescherming en verzorging gebruiken tijdens de winter.

VERZORGEN

Vooral het gezicht en de handen hebben het zwaar te verduren, regen, kou en de wind. Handen wassen, maar niet gelijk insmeren met een crème. Maar ook de rest van het lichaam droogt snel uit in de wintermaanden en kan wel wat extra’s gebruiken.

WATER DRINKEN

De eerste tip, waar we in de zomer altijd goed op hameren, maar wat in de winter net zo belangrijk is… Water drinken! Ook in de winter is hydratatie van binnenuit weer essentieel. Thee drinkt misschien wat lekker weg, maar drink bij je kopje koffie altijd een glas water in verband met de vocht afdrijvende werking. 

BESCHERMEN

De hydrolipidelaag (zuurmatel) is de beschermlaag van je huid, deze word gevormd door lichaamseigen vet, of te wel talg en zweet (vocht). Je beschermlaag word uitgedroogd door o.a. de daling van de tempratuur en de luchtvochtigheid. Om je huid in balans te krijgen en te houden zijn hydrateren en voeden twee belangrijke factoren. Gebruik crèmes met een vocht vasthoudende werking, ingrediënten zoals aloë vera,  hyaluronzuur en vitamine C. Voor het voeden zijn volle crèmes met lipiden, of te wel vetten nodig, denk hierbij aan karitéboter, amandel olie en vitamine E.

Hyaluronic Moisturizing Body Cream

De huid is het grootste orgaan van je lichaam, verzorg het daarom goed. Onderhoud en bescherm dus niet alleen je gezicht, maar ook je lichaam door het gebruik van lichaamsproducten. Nog een tip, douche niet te lang en te warm, dit droogt de huid enorm uit. Gebruik na het douchen bijvoorbeeld de Vitalis Dr. Joseph Hyaluronic Moisturizing body cream, intens hydraterend, voedend, trekt snel in en voelt niet vet aan, dus gelijk aankleden is geen probleem.

SPORTEN

Tot slot, voldoende beweging, ja ook in de wintermaanden. Dus zet Netflix op pauze en kom van de bank af. Door genoeg beweging en sporten bevorder je de doorbloeding in het lichaam, dus ook in de huid. Zo worden alle lichaamsfuncties optimaal gestimuleerd, denk aan het transporteren en opnemen van mineralen, vitamines en aminozuren in de verschillende huidlagen. Je energie level en je metabolisme versterk je door genoeg te sporten, dit betekend ook minder ziek zijn. Je huid is en reflectie, voel je goed van binnen en van buiten.

ZONBESCHERMING

Guinot Aga Sun Sensitive SPF 50

Uv-stralen zijn altijd aanwezig, dus ook in de winter. Sterker nog UVA-stralen worden minder goed gefilterd door de wolken en blijft net zo krachtig. De UVB-stralen zijn misschien niet op zijn sterkst, maar ook zeker aanwezig. Bescherm je huid dus niet alleen tegen verbranding, ook tegen de anti-aging. Last van pigment vlekjes of zon-gevoelige plekjes in het gezicht of op het lichaam? De Age Sun Sensitive SPF 50 van Guinot is een ideaal product welke je plaatselijk aanbrengt, daar waar het die extra bescherming

WINTERSPORT OF VRIESKOU

Wist u dat de uv-straling in de bergen 30% sterker is dan hier, en dat sneeuw net als water als een prisma werkt? Hierdoor is de kans op verbranding nog groter. Een goede zon bescherming met SPF is daarom een must. Verder is het goed voeden en hydrateren van de huid erg belangrijk om de beschermlaag van de huid optimaal te laten werken. Zorg er alleen wel voor dat je je crème of producten minimaal 30 minuten van de voren aanbrengt, om bevriezing van de huid buiten te voorkomen. Na 20 minuten zijn de meeste werkstoffen zo goed als opgenomen. Door alle vochtvasthoudende werkstoffen in crèmes kan de huid namelijk extra koud aanvoelen of zelfs bevriezen. Stel de huid zo min mogelijk bloot aan de kou. Het goed bedekken en warmhouden van je lichaam en gezicht kun je dus het beste doen met warme kleding, sjaals, mutsen, handschoenen en een bril.